8 Mayıs 2012 Salı

Tokyo Hakkında

Tokyo’da ulaşım için tren ve metro hattını kullandık. Taksi de diğer bir seçenek ancak pahalı olduğu için uzak mesafelerde tercih etmedik. Şehir merkezinde gezmek için JR ve Yamanote Line’ı kullanıyorsunuz. İstasyonlardaki haritalar biraz karışık olsa da birkaç sefer bindikten sonra alışıyorsunuz. Tokyo’da gittiğiniz mesafeye göre ücret ödeniyor. Herhangi bir şekilde yanlış ücret ödediyseniz Fare Adjustment Machine’lerden farkını alabiliyor ya da ödeyebiliyorsunuz....
Aşağıdaki şekilde de görüldüğü üzere metro bir halka şeklinde Tokyo’da ulaşımı sağlıyor. Halkayı dolaşmanız yaklaşık 1 saatinizi alıyor, ancak merkezde nereye gitmek isterseniz sizi götürebilecek durumda. Ancak eğer şehir dışına gitmeyecekseniz başlarda Tokyo istasyonundan uzak durun derim, gerçekten çok büyük ve çok karışık.



Dövizinizi havaalanında bozdurmanız sizin iyi daha iyi olur diye düşünüyorum, çünkü anladığım ya da anlaşabildiğimiz kadarıyla bizdeki gibi döviz büroları yok şehir merkezinde. O yüzden tüm yaşadıklarınıza ilave olarak bir de banka tecrübesi yaşayabilirsiniz. Bizdeki gibi çok kalabalık olmasa da yine de biraz yavaş yürüyor işlemler.

Japonya’daki en büyük problemlerden biri dil yabancı dil. Çoğu japon ya ingilizce bilmiyor ya da bilse de konuşmuyor. Ancak bu dışarıdayken, bir yeri arıyorken ya da kaybolmuşken çok fazla bir dezavantaj teşkil etmiyor, çünkü japonlar gerçekten çok yardımseverler. Eğer yardıma ihtiyacınız varsa dil bilmeseler bile bütün işlerini güçlerini bırakıp size yardımcı olmaya çalışıyorlar. Hatta sizinle birlikte gideceğiniz yere kadar size eşlik edip götürüyorlar.
Burada başımızdan geçen bir olayı anlattığımda Türkler gibi misafirperverliği ile övünen bir millet olarak aramızdaki farkı daha iyi anlayabiliriz diye de düşünüyorum. ‘Bir akşam metro ile otelimize dönerken yanlış istasyonda inmişiz, bir an ne tarafa gideceğimizi kestiremediğimizden olduğumuz yerde kalakaldık. Saat 22 civarında olduğu için etrafta pek kimse de yoktu. O sırada muhtemelen bir eğlenceye ya da bara gittiğini tahmin ettiğim 4-5 kişilik yüksek topuklu, mini etekli bir kız grubu yanımızdan geçerken yardımcı olmalarını istedik. Bir tanesi bize yardımcı olmaya çalışırken diğerleri yürümeye devam etti, yaklaşık 5 dakika anlaşmaya çalıştık ama bir türlü gideceğimiz yeri anlayamadığı için yardımcı olamadı, biz de kendisine teşekkür ettik ve yanımızdan ayrıldı, biz de etrafımıza bakınıp birilerine soru sorabilir miyiz diye aranırken yaklaşık 4-5 dk sonra aynı kız koşa koşa geri dönüp bize yardımcı olmaya çalıştı. Arkadaşlarından aldığı bilgi ile bize otelin yerini tarif etti ve bu şekilde otelimize ulaştık.’
Dil problemi özellikle restoranlarda büyük problem oluşturuyor, çünkü garsonların çoğu ingilizce bilmiyor ve çoğu restoranda da menüler japonca. Menüde yazanların ne olduklarını garsonlardan tarzanca öğrenip sipariş vermek için yaklaşık 20-30 dakika geçiyor. Hatta Yokohama’da çin mahallesindeki bir restoran’da garsonlarla bir türlü anlaşamayınca dışarıdan ingilizce bilen indiana jones filmlerindeki bitirim çocuklara benzeyen bir çocuk çağırdılar da ancak o sayede anlaştık. Bütün bunların üstüne Tokyo’daki bir çin restoranında sadece çorbaları sipariş etmek için 10-15 dakika harcamışken eşimin neredeyse hello’yu bile anlamayan garsona dönüp ana yemek siparişi için ‘ for the main course ‘ diye başlayan cümlesini duyunca resmen kopmuştum.

Son olarak belirtmek istediğim bir konu daha var....Yürüyen merdiven olayı. Özellikle metro istasyonlarında yürüyen merdivenlerde insanların ip gibi sol tarafa dayalı olarak göreceksiniz, başlangıçta bir anlam veremeseniz de bu aslında sağ tarafın merdiveni yürüyerek çıkmak isteyen insanlara ayrıldığını gösteriyor. Sağ tarafta dursanız da kimse bir şey demiyor ya da Türkiye'deki gibi çekil kardeşim dağdan mı geldin gibi laflar etmiyor ancak kafanızı çevirip arkaya bakarsanız oluşan kuyruğu görüp kendinizden utanabilirsiniz... Benden söylemesi :)
Japonya seyahati sırasında ve sonrasında bende oluşan izlenim, japonların müslüman olmadıkları halde, islamiyetin önem verdiği birçok kuralına bizlerden daha fazla uyan ve buna göre yaşayan insanlar  olduğuydu. Yardımseverlikleri, birbirlerine olan saygıları, birbirlerinin haklarına tecavüz etmemeleri, kul hakkı yememeleri, hırsızlık yapmamaları ve daha sayamayacağım bir çok nedenden dolayı böyle bir izlenim edindim.

<-----Tokyo Seyahati                                                           Japonya Seyahati Tokyo ve Yokohama-2----->


visited 25 states (11.1%)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.